Sunday, August 14, 2011

SABAR

bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum korang ! sila buat muka excited macam ni. mesti comel korang buat ! lalalala.




well, hari nih dah masuk 14 ramadan dan sudah hampir separuh ramadan sudah berlalu. so far macam mana dengan pengisian ramadan kali ni ? adakah ramadan kali nih memberi perubahan yang baik dalam diri korang ? renung2kan. skang nak cite pasal marah memarahi kat korang.



marah. satu perasaan yang sume orang tak suka. kadang2 bila berhadapan dengan keadaan yang tengah marah nih sume benda tak kena. ini tak kena. itu tak kena. yang putih nampak hitam. yang hitam laaaaagi nampak lebih hitam. boleh dikatakan keadaan yang diselubungi dengan perasaan marah nih memang semuanya serba tak betul.





bila kita buat silap dan orang menegur kita dalam keadaan marah...sungguh merosakkan hari. dan bila begitu cara yang ditegurnya amat susah untuk kita terima. kadang2 kita yang kene marah nih pun balas dengan kemarahan jugak. so bila marah + marah = ??? bom meletup la gamaknye. then, mulalah timbul kebencian. berlaku perbalahan.



dan bila kita dalam keadaan marah nih, lupa sume perkara yang baik , ingat yang buruk je, then keluar kata2 maki hamun pastu bila reda mulalah menyesal. see, bila kita marah fikiran kita pun tak rasional tika tuh.





so, ini yang saya tahu lah cara untuk kita mengatasi dan mengawal kemarahan kita :

1. istighfar banyak2
2. ambil wuduk kerana air dapat memadamkan api kemarahan
3. bila kita tengah marah dalam keadaan berdiri, kita duduk
4. bila kita tengah marah dalam keadaan duduk, kita baring
5. diam. tak perlu berkata-kata
6. tarik nafas dalam2
7. then try senyum
8. kadang2 saya cari sesuatu yang lawak. bikin ketawa gitu. 





yang tuh bila kita tengah marah, macam mana pulak kita nak hadapi orang yang tengah marah atau orang yang kita dah tahu memang panas baran :

1. jangan buat sesuatu yang boleh menimbulkan kemarahan orang tu. hehe
2. diam. tak perlu bersoal. kalau korang ikut join marah sama alamatnya perang dunia ke-3. yeke? 
3. pegi lari jauh-jauh. senang cite. bila keadaan dah reda, munculkan lah diri korang. ngeh3. 


akhir kata , sabar. tahan. dan kawal marah kita. tak mau marah2. nanti cepat tuuuuaaa. kalau marah kene juuuuaaaal.
3singgit 3singgit 3singgiiitttt !!!

wassalam



   

13 potpetpotpet:

kotak bulat said... [Reply to comment]

kne kawal marh tu.. kan.. :)

Jasmin Ibrahim said... [Reply to comment]

hmm jual je sng....tp murah sgt la 3singgit tu.....ahahahahahha
ingtkn awk yg nak marah org.....rupa2nya topik marah....hehe

Asha said... [Reply to comment]

@kotak bulat betul tu. kene kawal marah kita.

Asha said... [Reply to comment]

@Jasmin Ibrahim hahahaha. murah sgt ek ? hohoho

dzafira said... [Reply to comment]

Excitednya muka budak pertama tu... Comel sgt.......

Shahira Ess said... [Reply to comment]

Senyum:)

Cik Ca'ah said... [Reply to comment]

ca'ah selalu rasa nak marah diam je
tak reti nak berbalas kata dgn org
malas nak bertekak.
hehehe

EkaBukanMakcikKau said... [Reply to comment]

aku kalau dah lepas menggila marah tu baru aku rase macam bodoh gila marah tadi . bhahahhaa tak pasal2 pahala kurang sobs sobs sobs

Asha said... [Reply to comment]

@dzafira comel en.

Asha said... [Reply to comment]

@Shahira Ess senyum. tak perlu kata apa2.

Asha said... [Reply to comment]

@Cik Ca'ah itu lebih baik. xperlu nak bertekak sume tuh.

Asha said... [Reply to comment]

@EkaBukanMakcikKau betul2. tu tandanya hati kita nih lembut sbnrnye. erk. yeke? hahaha.

Mya said... [Reply to comment]

bulan2 puasa ni lagilah kena tingkatkan kesabaran =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...