Friday, October 22, 2010

...kAta sahabatku~


Sahabat, 
Perjuangan ini masih panjang dan penuh liku...Kita beriringan sbg pejuang, itu harapanku. Ketika ku katakan pada mu "Perjuangn itu Pahit", sahutlah"Syurga itu Manis". Tenangkanlah aku dikala aku resah dengan ujianNya. Ingatkan lah aku dikala aku alpa dengan janjiNya. Aminkanlah doaku dikala aku merintih padaNya & doakanlah diriku di saat roh ku menemuiNya...Moga Allah mengurniakan kepada kita CINTA terhadapNya.Hadapi hari ini dan hari yg mendtg dengan penuh tawakkal dan reda padaNya.

Tiada kalimah seluhur SYAHADAH, tiada kata seindah ZIKIR, tiada kitab seagung Al-Quran, tiada lagu semerdu AZAN, tiada ibadah setulus SOLAT, tiada hari seindah JUMAAT, tiada kota sesuci MAKKAH, tiada insan semulia RASULULLAH, tiada bulan sebarakah RAMADHAN.

"Aku mencintai sahabatku dgn segenap jiwaku. Sahabat yg baik adalah seiring denganku dan menjaga nama baikki ketika aku hidup atau selepas mati. Kuhulurkan tangan kepada sahabatku utk berkenalan kerana aku akan merasa senang. Semakin ramai sahabat, semakin aku percaya diri. Aku selalu berharap mendapat sahabat sejati yg tidak luntur baiknya dalam suka dan duka. Jika aku dapat, aku ingin setia padanya...(Imam Shafie)

"Hari ini bukan semudah semalam utk bergelar manusia sempurna, banyak yg perlu dikorbankan, banyak juga yg terpaksa dilepaskan, sesekali langkah tersadung, rebah menyembah, sesekali melangkah gagah tersenyum megah dan semua itu memerlukan pengorbanan, menentukan kesabaran dan air mata, selagi prinsip hidup berada di atas landasan yg betul, usah digusar pada anugerah Allah, anggaplah sesekali diduga itu sekadar utk mematangkan dan mengajar kita bangun utk menjadi manusia sesempurna insan."

Ingatkah dikau di mana dalam sejarah, sepasang mata menjadi hadiah? Knp engkau mengikutku? Aku tertarik dengan kecantikan matamu, jawapan yg cukup angkuh, namun mengundang seribu sesalan bila bungkusan merah diterima datang...Muslimat, contohilah wanita itu, bukan dengan mengcungkil matamu, tetapi dengan menjaga peribadimu...Benar wanita itu menemui ajalnya, namun diiringi keredaan Ilahi, dan keinsafan seorg lelaki yg akhirnya menjadi sufi...Muslimat, begitulah jalanmu, begitulah perjuanganmu, tundukkanlah pandanganmu, keraskanlah suaramu, seriuskanlah perwatakanmu, tampilkanlah ketegasanmu...Bila engkau d depan atau di belakang, di kiri atau di kanan lelaki, walau ats apa alsan sekalipun, kutuk keegoan mereka, bangunkan mereka dari mimpi, jelaskanlah  dengan amalmu, bahawa percampuran bukan caranya, bahawa keseronokan adalah palsu...bahawa disini tiada kebahagiaan, hanya kehancuran...Muslimat, inilah jalanmu...lalu mungkin kau akan melihat dikalangan remaja ini, akan lahir Rijalaudin berjiwa pejuang, sebagaimana lahirnya, sebagaimana bangkitnya...da'i bernama Hassan Al Basri, bila sepasang mata menjadi hadiah...(, ")...(" ,)...

Friendship taught us to be great and ready and ready for the journey ahead, love of a freindship is like the wind, we can't see it, but we can feel it, it's one of the greatest bond and feelings created by Allah for us to appreciate Him and of course, us. 

Friendship is an onion...it has many layers in it...adds taste to your life, but if you cut it, you will get NOTHING but TEARS!

1 potpetpotpet:

someone said... [Reply to comment]

Friend is like PEPSI:
"Ask for more.."
Friend is like NIKE:
"Just do it.."
Friend is like NOKIA:
"Connecting people..."
Friend is like MC' D:
"I'm lovin it.."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...